POT DO NJE

Maja Monrue - Pot do Nje - Knjiga za moške

Naslovna ilustracija za knjigo Pot do Nje – Mladen Melanšek

»Največji strahopetec je tisti moški, ki prebudi žensko ljubezen v njej, ne da bi jo nameraval tudi sam ljubiti.« [1]

Bob Marley

 

 

Ne glede na to, da je Bob Marley bil eden tistih moških, ki je ljubil veliko žensk v svojem življenju, pa je njegovo dojemanje ženske bilo uokvirjeno okoli njene izvirne lepote in ženstvenosti, ki jo je prepoznaval izključno v ženski takšni, kot je bila. Tako je bilo zanj značilno, da se je zmeraj pritoževal, kadar se je njegova ženska naličila…vedno je namreč želel, da je, kadar je z njim, popolnoma naravna. In takšno jo je potem znal potrditi v njeni ženstvenosti.

Privlačnost med žensko in moškim ni naključna. Tako različna sta si, da je njuna popolna enost mogoča samo, če sta se pripravljena popolnoma predati ljubezni in zaupati, da je to vse kar potrebujeta. Namen njune združitve je naučiti se ljubiti drugega enako kot sebe, pri tem pa sebe sprejeti v svojem najbolj čistem originalu.

Toda moški se rodijo v povsem drugačen svet kot ženske. Medtem, ko njim pripada preteklost junakov, se ženske že zelo zgodaj soočijo z dejstvom, da je življenje v sodobnem svetu zanje neusmiljena pot dokazovanja in sprejemanja svoje ženstvenosti. Ženstvenost je zato za žensko lahko tako prekletstvo kot tudi čudovito darilo vesolja.

Biti ženska zanjo pomeni, da se bo skoraj vse svoje življenje učila ljubiti samo sebe brez zagotovila, da ji bo to na koncu tudi uspelo. Vendar, če ji bo, potem bodo pravljice o čarobni moči resnične lepote, ki ji jih je pripovedovala babica v otroštvu, dobile svoj smisel tudi v njenem resničnem življenju. Čarobna moč RESNIČNE LEPOTE pa ni nekaj samoumevnega. Ne, potrebno jo je pričarati, včasih jo je potrebno tudi priboriti. In tukaj, dragi moški, nastopite vi. Tako namreč dobi svoj smisel tudi princ na belem konju.

Ženski original ni tista ona, ki se bori za svoj prav in za izpolnitev svojih predstav o popolnosti. Ženski original je tista ona, ki se bori sama s seboj in s svojimi strahovi, da je takšne, kot je v resnici, ne boste sprejeli in ljubili. In vi zatrjujete, da jo ljubite, prav takšno kot je. Pa jo res? Ali lahko razumete globino njene neprepričanosti v samo sebe? Brez, da bi jo postavljali sebi ob bok, ali lahko razumete krhkost, ki jo v resnici nosi v sebi? Kljub vsej moči, ki jo sicer izžareva, ali lahko verjamete, da je v resnici zlomljiva in ranljiva? Pa ne zato, ker bi bila nemočna ali slabotna, pač pa zato, ker je, v prizadevanju za ugajanje svetu in osrečevanju drugih, pozabila osrečiti samo sebe. In ne samo to. Pozabila je tudi, da je že od vsega začetka lepa in neskončno ljubeča. Učili so jo, da se je za ženstvenost potrebno boriti, namesto, da bi ji povedali, da mora za osvojitev ženstvenosti samo biti. Biti mora ženska. Dovoliti si mora nežnosti, ranljivosti in sanjavosti. Dovoliti si mora hrepenenja po varnosti in vzajemni ljubezni. Pa si ne. Mnoge ženske se raje obsojajo in krivijo za svoje vzgibe ženstvenosti. Zmotno so prepričane, da je okej, da poskušajo biti močnejše, kot so v resnici. Da je okej, da potlačijo svojo prizadetost. Da se vedejo tekmovalno kot moški. Da se pehajo za uspehi in cilji, ki si jih v resnici sploh ne želijo samo zato, da bi dokazale svojo enakovrednost v svetu, ki temelji na vrednotah, katere že dolgo nimajo nič skupnega z resničnim ženskim hrepenenjem. In ob vsem tem se krivijo še za to, ker ne morejo v popolnosti osrečevati svojega moškega, ker ne zmorejo nadzorovati svoje vzkipljivosti na 25. in 26. dan menstrualnega ciklusa in ker ne zmorejo usklajevati svojega kariernega življenja z družinskim.

Ob vseh zablodah sodobne družbe je vse, kar si ženska danes želi to, da bi bila popolna. In kljub razumskem zavedanju, da popolnost ne obstaja, vseeno stremi k popolnosti vse do trenutka, ko se ne uspe več boriti proti sebi. Ko pride do tega, je na koncu poti. Takrat se sesuje, morda povsem navznoter in za zunanji svet neopazno, a koščki mozaika, ki ga je gradila iz otroštva, se lomijo zanesljivo in boleče. Naposled ostane samo še majhna, vendar povsem čista sredica; ženska v njej, ujeta pod plastmi neprepričljivih vzorcev iz preteklosti. Pogosto je ta sredica tako majhna, da je mnoge ženske sploh ne vidijo in v žalosti ter bolečini propade še zadnje upanje za njihovo spoznanje. Toda včasih, zelo redko, nekatere ženske potem, ko so se zlomile, poberejo sleherni košček sebe s tal in sestavijo nov mozaik; takšen, v katerem sredica zažari v svoji živosti in lepoti. Odpustijo si. Vzljubijo svoj original kot edini izvor ljubezni, ki jo želijo dajati in deliti. Ženstvenost takšne ženske začutiš takoj, ko jo srečaš. Preprosto veš, da je lepa in polna ljubezni in da je poosebitev vseh opisov, ki so kdaj bili zapisani v čast ženski.

Vse, kar vam lahko dá ta knjiga, je bilo zapisano, razloženo in bilo je utemeljeno na primerih iz resničnega življenja. Moški, ki poznajo pot do nje obstajajo in čeprav jih ni veliko, jih je dovolj, da se lahko izognem uporabi besed, kot je na primer beseda fenomen. To je zadnje poglavje in čas je, da zadevo zaključimo povsem po moško. Razdeljeno v škatle, z nasveti, ki še enkrat povzamejo sporočila knjige. Na vas kot moškemu je sedaj odločitev o tem, kako boste v prihodnosti ravnali s svojo ljubeznijo do ženske. Jo boste poklanjali ali odmerjali?

Nikar ne pozabite, da je namen človekovega obstoja, da se nauči ljubiti, četudi nas skušajo prepričati v nasprotno. Četudi nas poskušajo prepričati v to, da ne potrebujemo nikogar, da je ljubezen izmišljena iluzija o sreči in da je sebičnost nekaj vitalnega za preživetje v današnjem svetu. Ženska potrebuje moškega in moški potrebuje žensko, saj njuni raznoliki ljubezni, ki jih nosita v sebi, skupaj ustvarjata potencial najvišjega smisla človeka.

… –> Se nadaljuje in zaključi v knjigi, ki jo lahko naročite tukaj. 

 

Vsebina na tem blogu je zaščiteno avtorsko delo. Vsakršno nepooblaščeno kopiranje, reproduciranje ali uporaba v javne namene je kaznivo dejanje. Za dodatne informacije izpolnite kontaktni obrazec tukaj.


[1] Originalni citat: »The biggest coward is the man who awakens the woman’s love without intention of loving her.«

[2] V originalu: Know-How

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s